Feudi di Guagnano – A Story of Passion

La storia della Cantina Vinicola Feudi di Guagnano è incredibile. Una storia di passione per il vino e di apprezzamento dei vini con un senso di appartenenza e di identità. Si tratta di una storia di amicizia, l’amore per le viti dei loro antenati e una storia costruita sul duro lavoro, la passione e l’impegno a portare nel mondo un piccolo pezzo di Guagnano.

Locali della Cantina Vinicola Feudi di Guagnano

Locali della Cantina Vinicola Feudi di Guagnano

Stretta tra lo Ionio e l’Adriatico, la Puglia inizia la sua lunga storia di vinificazione grazie ai Greci antichi. Nei secoli si distingue l’uva Negroamaro che tende a produrre vini rustici, polverosi e con un elemento di dolce amaro che cottraddistingue veramente il territorio della Puglia. L’ambiente naturale è duro e richiede grande fatica, ma per fortuna questi vini sono un ottimo accompagnamento per una giornata di duro lavoro.

Vigne Feudi di Guagnano

Vigne Feudi di Guagnano

I vini di Feudi di Guagnano sono caratterizzati dalla qualità, soprattutto in considerazione del poco tempo trascorso dalla prima vendemmia.

Puoi trovare i vini Feudi di Guagnano, con tutte le caratteristiche, cliccando qui, oppure dall’elenco:

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The story of Feudi di Guagnano is a wonderful one. The type of story that resonates with all of us who share a passion for wine and the appreciation of wines with a sense of place and identity. It is a tale of friendship, love for the vines of their forefathers and a story built on hard work, passion and a commitment to bringing the world a little piece of Guagnano.

Setting out to restore the small vineyard holdings of retired wine makers around the town of Guagnano, five friends all sharing the same vinous philosophies, created Azienda Agricola Feudi di Guagnano, located in the heart of the Salice Salentino DOC zone. The first vintage was in fact 2002 and represented the achievement of something symbolic, a realisation of a dream that was conjured while sharing the wines of previous generations which dated back to the 60s and 70s.

Sandwiched between the Ionian and Adriatic seas, this small wine producing region has been here through the ages with the ancient Greeks possibly first introducing wine making to the area. Regardless of the exact origins of Puglia’s unclear wine history Negroamaro has been present since the birth of viticulture on the Salentine peninsula but translated literally, means black bitter, which sadly serves to cast a negative shadow over this extremely interesting variety. Granted, Negroamaro tends to produce rustic, dusty wines with a bitter sweet element to them but In this sense they truly represent the terroir of Puglia. The natural surroundings are harsh and require great toil but fortunately these wines are a great accompaniment to a day of hard work. High temperatures give high sugar content and thus just a touch of sweetness yet these are by no means sweet wines; they are dry, velvety wines with herbaceous and earthy moods.

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